Chihuahua veilig in de auto

Uit onderzoek blijkt dat hondenbezitters hun trouwe viervoeter niet veilig meenemen in hun auto. Dit komt omdat ze hun hond niet veilig bevestigen waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Honden die betrokken waren bij  een auto-ongeluk blijken voornamelijk te worden behandeld voor gebroken botten en kneuzingen.  Om dit te voorkomen is het slim om niet alleen voor jezelf veiligheidsmaatregelen te treffen, maar ook voor je hond.

Er zijn verschillende opties om je hond veilig te vervoeren. Je kunt bijvoorbeeld tuigjes kopen waarmee je je hond vast kunt maken in de auto. Of je koopt alleen een tussenstukje dat je vast kunt maken in het riemslot van je auto.  Belangrijk is in ieder geval dat je hond vast zit. Heb je dit niet tot je beschikking omdat je onverwacht een hond meeneemt in de auto, dan kun je de hond het beste plaatsen op de grond voor de bijrijdersstoel. Bij een auto met airbag op die plek mag de hond niet te groot zijn en bij voorkeur moet de hond blijven liggen.

Wetgeving
In tegenstelling tot veel andere landen is het in Nederland nog niet zo ver dat het verplicht is om je hond in een kooi of gordel te vervoeren maar toch is dit wel zeer aan te bevelen. Gebruik geen draadkooien of stoffen benches want dit materiaal is bij een aanrijding niet stevig genoeg om je hond te beschermen.

Honden los in de auto
Je hond of zelfs meerdere honden los in de auto meenemen kan erg gevaarlijk zijn. Naast dat dit kan leiden tot de nodige afleiding tijdens het rijden is het ook een gevaar voor je hond. Stel je voor dat je plotseling hard moet remmen! Hierdoor kan een hond van bijvoorbeeld 15 kilo met een grote vaart door de auto naar voren vliegen met alle risico’s van dien. Daarom adviseren we alle hondenbezitters de nodige maatregelen te nemen zoals het vervoeren van je hond in een goed afgesloten constructie in de auto of daarvoor bestemde kooi, of in een goed passend en stevig tuig op de achterbank.

In het buitenland
Ga je naar het buitenland met je hond check dan welke regels daar gelden.

Nog meer tips om veilig met je hond op reis te gaan?
Check dan deze video: