Wanneer moet je jouw chihuahua met rust laten?

Met rust laten

Honden en hun baasjes kunnen vaak geen genoegen van elkaar krijgen. Toch, wil je soms tijd voor jezelf. En zelfs je hond wil weleens tijd voor zichzelf! Hij kan dan niet zeggen: “hey mama,  nu even niet.” Hoe laat je chihuahua dan weten dat hij het knuffelen zat is?

Een hond zal sowieso niet meteen van zich afbijten. Chihuahua’s zijn namelijk heel lief en conflictvermijdende dieren. Ze zullen op je afrennen als ze zin hebben, maar ze zullen niet met hetzelfde enthousiasme laten weten dat ze iets zat zijn. Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je chihuahua jou even zat is…

Tongelen

Het meest bekende signaal is waarschijnlijk het tongetje dat even snel naar buiten glipt. Hoe schattig dit er ook uit ziet, het is vaak een signaal van stress. Geen grote stress, maar zo laat de chihuahua merken dat hij de huidige situatie niet prettig vindt.

Wegkijken

Als je chihuahua jou zat is, zal hij wegkijken als je hem aankijkt. Let er maar eens op, want het lijkt precies op een kind dat niet gezien wil worden door de leraar. Als je leraar een vraag stelde en je wegkeek van nee kies niet mij alsjeblieft… Herkenbaar? Vraag je je chihuahua of hij zin heeft om te knuffelen en kijkt hij weg, dan zegt hij duidelijk “nee”.

Geeuwen

Als je toch op hem afstapt dan kan je chihuahua gaan geeuwen. Een flinke gaap en dat terwijl die niet eens moe is! Dit is een universeel hondentaaltje voor “laat me even met rust” of “ik heb geen zin in dit contact”. Als je hond net wakker wordt, zal hij vast geeuwen, omdat hij nog wakker moet worden. Maar als je een spelletje speelt en hij gaat ineens gapen, dan is het een signaal dat hij even rust wil.

Weglopen

Komen al deze signalen niet aan, dan zal je hond proberen weg te lopen. Let hier goed op als je kinderen hebt, want die willen misschien de hond achterna lopen. Dit is echter niet niet gewenst, omdat je hond dan minder vertrouwen krijgt in de kinderen. Laat de hond weglopen als hij dat wilt.

Voortaan goed opletten dus op wat je chihuahua je duidelijk probeert te maken!