Kan je chihuahua jou vertrouwen?

Chihuahua

Vertrouwen is in iedere relatie de basis. Ook tussen jou en je chihuahua. Je moet van elkaar op aan kunnen en weten dat de ander jouw belang en welzijn belangrijk vindt en zal waarborgen.

Hoe werkt vertrouwen? Er wordt door sommige psychologen ook wel gesproken van het ‘trust account’. Je kunt dit zien als een soort bankrekening die leeg of gevuld kan raken. Door positief met elkaar in contact te komen, groeit het saldo van het trust account. Zo bouw je een steeds betere relatie op. Als je er dan minder leuke ervaringen zijn (denk aan de dierenarts) of je moet je hond een keer straffen, dan levert dat niet meteen een deuk op in jullie vertrouwensband. Jullie relatie kan tegen een stootje.

Boos

Honden zijn intuïtief en voelen onze emoties feilloos aan. Ben jij boos? Dan vertrouwt jouw chi je een stuk minder. Vraag jij jouw hond iets op een boze manier met stemverheffing en strakke gebaren, dan is de kans groot dat hij angstig wordt en gaat twijfelen. Maar vraag je iets vriendelijk, dan zal je hond het waarschijnlijk zonder aarzeling doen.

Kinderen

Vaak zijn kinderen dol op honden, alleen andersom is dat niet per se het geval. Kinderen kunnen onvoorspelbaar, onstuimig en onhandig zijn. Wild door het huis heen rennen of aan de oren trekken. Dat vinden honden over het algemeen niet heel prettig. Daarom zijn ze vaak meer op hun hoede als er kinderen in de buurt zijn.

Gedrag van je hond

Een betere vertrouwensband heeft ook invloed op het gedrag van je chihuahua. Als hij het gevoel heeft dat bepaald gedrag een goede uitkomst heeft, dan zal hij dit gedrag vaker laten zien. Denk dus na over hoe je met je chi communiceert. Als je hem bij je roept, krijgt hij dan een vriendelijk onthaal of een boze tirade? Als je hond erop kan vertrouwen dat je hem niet benadeelt, dan zal hij vaker uit zichzelf contact zoeken.

Tips om de vertrouwensband te versterken:

· Zorg voor positieve interactie.
· Luister naar je hond.
· Laat je chihuahua ook hond zijn, probeer niet al zijn gedrag te controleren.
· Bied veiligheid en steun.
· Speel met je chi, kies een activiteit waar jullie beiden plezier uit halen.
· Zorg voor affectie, aai of knuffel je hond regelmatig.