Je chihuahua herinnert zich meer dan je denkt!

denkende chihuahua

Vraag jij je wel eens af wat jouw chihuahua zich herinnert? Hongaarse onderzoekers hebben aan de hand van een leuk onderzoek laten zien dat honden zich wel degelijk alledaagse ditjes en datjes kunnen herinneren.

De onderzoekers verklaren dit in het vakblad Current Biology als volgt: ” Honden hebben net als mensen een ‘episodisch’ geheugen voor de dagelijkse dingen.”

Onderzoek
Nu vraag jij je vast af: “Hoe kom je nu te weten wat er in het brein van een hond afspeelt?” Claudia Fugazza, hoofdonderzoeker, en haar team trainden voor dit onderzoek 17 honden door middel van een spelletje. De honden moesten een handeling van hun baasje imiteren met alledaagse objecten, zoals een paraplu of een stoel als zij het commando ‘doe!’ kregen. Als het baasje op een stoel ging staan en de hond vervolgens het commando ‘doe!’ kreeg dan klom de hond daarna ook op de stoel. Het commando zorgde er voor dat de herinnering van de actie die de proefpersoon uitvoerde word opgehaald in het geheugen van de hond.

Soms kregen de honden het commando ‘doe’ na één minuut en soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. En sommige honden konden zich de handeling na een uur nog herinneren en imiteren.

Je hond ziet alles
Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat het geheugen van de hond weinig specifiek was. De honden zouden zich vooral acties herinneren waarvoor ze beloond worden. Of als je ze een trucje of een gewoonte leerde zou er een soort ‘opname’ knopje in het geheugen worden ingedrukt.

Volgens Fugazza bewijst de studie dat honden zich wel degelijk ‘complexe’ gebeurtenissen kunnen herinneren en niet alleen gebeurtenissen waarvoor zij beloond worden. De hond kan zich namelijk een ‘mentale representatie van de actie’ vormen die dan een tijdje in zijn brein blijft hangen. Honden letten dus wel degelijk op en herinneren zich alles!