“Bailey is een beetje een ongelukshondje”

Bailey ongelukshondje

Chihuahua Bailey (4) is een echte allemansvriend. Helaas, heeft baasje Kayleigh(26) ook veel zorgen om hem gehad. Bailey is namelijk nogal een ongelukshondje…

Stel jullie eens voor..
Wij zijn Kayleigh & Bailey, en wonen in het lekkere rustige Twente. Bailey is bij mij gekomen in 2013 via een liefdevol gezinnetje. We waren op slag verliefd (en nog steeds!). Als puppy paste hij in één handje, hij was heel klein! Door zijn formaat en lieve koppie heeft hij menig stoer mannenhart laten smelten. Zelfs mensen die niets met kleine hondjes hebben, vinden Bailey geweldig.

Kayleigh en ongelukshondje Bailey

Inmiddels is hij al ruim 4 jaar bij ons en ondanks dat wij al veel met hem hebben meegemaakt, zijn we nog steeds gek op hem. Ik heb een eigen zaak en Bailey gaat dan ook regelmatig mee naar mijn salon. Hij is hartstikke gek met onze klanten!

Wat is de reden dat jij gekozen hebt voor dit ras?
Ik heb zelf een vorm van astma, al van kleins af aan. Ik ben dan ook erg allergisch voor dieren met haar, waaronder dus ook veel soorten honden. Op internet stond dat een chihuahua in combinatie met astma perfect ging, vandaar dat wij voor dit ras hebben kozen!

Bailey heeft in zijn korte leven al veel ongelukken gehad. Welke operaties heeft Bailey al moeten ondergaan?
Och, mijn arme Bailey is een beetje een ongelukshondje geweest in de eerste jaren van zijn leven. Het begon met het verkeerd wisselen van zijn puppy-tandjes. Dit ging niet vanzelf dus kreeg hij twee rijen tandjes. De verkeerde rij tandjes is onder narcose getrokken. Daarna, op ongeveer 1 jaar oud, kwamen we erachter dat Bailey een aangeboren afwijking heeft: patella luxatie. Dit betekent dat de gewrichten niet goed op elkaar aansluiten in zijn pootjes waardoor de kop/kom telkens uit elkaar konden schieten. Hiervoor is hij aan zijn linker-achterpoot geopereerd; daar zijn twee pinnen in gezet. Helaas is Bailey lekker eigenwijs en sprong een paar weken later van de bank af, waarbij hij verkeerd op zijn pootje terecht kwam en een van de pinnetjes losschoot. Ook daarmee moesten we terug naar het dierenziekenhuis in Oldenzaal, waar operatief, het pinnetje verwijderd is. Zijn rechter achterpoot had ook problemen met de luxatie, maar deze was alleen minder ernstig. Gelukkig konden we daarvoor eventjes wachten met een operatieve behandeling.

Helaas hoefden we niet lang te wachten op het volgende ongeluk, want Bailey werd op 1,5 jarige leeftijd gegrepen door een grote Duitse Staander (hond) die uit huis geglipt was. De hond greep Bailey op de stoep in zijn lichaampje en schudde hem heen en weer in zijn bek. Ik was hier zelf niet bij, maar mijn zusje Maxime (21) wel en die was natuurlijk hysterisch. Haar vriend John (28) heeft de grote hond overmeesterd waardoor ze al snel met Bailey naar de dierenarts konden racen. Bailey lag bijna levenloos bij Maxime in haar handen. Hij was helemaal slap en deed niets meer. Op dat moment dachten we dat het gebeurd was, dat hij het niet zou overleven. De dierenarts heeft hem onderzocht en tot rust laten komen, door middel van pijnmedicatie. Onder narcose is hij op de operatietafel gelegd en zijn er foto’s gemaakt. Bailey had uitwendig geen bloedingen, maar inwendig was zijn blaas kapot en had hij wat kneuzingen. Verder kwamen we erachter dat hij een nekhernia en twee rughernia’s had. Dit zou vanzelf weg moeten trekken.

Bailey kreeg vervolgens wel aquatherapie bij de fysiotherapeute in het dierenziekenhuis. Hierbij moest hij in een waterbak op een loopband lopen om zijn spieren aan te sterken, onder andere voor zijn patella luxatie. Door dit alles heeft Bailey een kleine angst opgebouwd voor grote, donkere honden en heeft hij soms epileptische aanvallen. Gelukkig gaat het nu ontzettend goed met hem, alleen is zijn rechter achterpoot nog steeds vrij gevoelloos en zakt hij er soms doorheen. Hier heeft hij geen pijn of last van, dus dit laten we lekker zoals het is!

Bailey en speeltje

Wat zijn jouw ervaringen met de dierenarts?
Onze dierenarts is fantastisch. Echt waar! Ik had me geen betere kunnen wensen. Onze dierenarts is Philip Van Vulpen in de Slangenbeek, Hengelo. Hij heeft Bailey volledig onder zijn vleugels genomen en zei uiteindelijk dat het ook een beetje zijn hondje was geworden. Philip is het type dierenarts dat Bailey ontzettend lief kan oppakken en kan knuffelen. Hij krijgt Bailey snel kalm, ongelofelijk. Hij is extreem betrokken bij de zorg van zijn dieren en is echt geknipt voor het vak wat hij doet. Ik verhuis binnenkort naar een andere woonplaats met Bailey, omdat we gaan samenwonen met mijn vriend, maar blijf zeker bij dierenarts Philip!

Je vertelde dat je chihuahua een echt fotomodel is, hoe is dat zo gekomen?
Van puppy af aan zijn er extreem veel foto’s van Bailey gemaakt. Met bepaalde ‘magische woordjes’ kan je perfect zijn aandacht trekken en kijkt hij je ongelofelijk lief aan, zoals ‘opa’, ‘auto’ en ‘makkie’. Als klap op de vuurpijl volgt mijn zusje een fotografie opleiding en heeft Bailey ontzettend veel model voor haar gestaan! Hij vindt het helemaal niet erg en het levert ons hele leuke foto’s op!

Schattige bailey

Wat is jouw gouden tip voor andere chihuahuabaasjes?
Wees niet bang om ze op te voeden als een hond! Een chihuahua is geen modeaccessoire, net als alle andere honden vinden ze het niet leuk om in gekke pakjes te worden gehesen of schoentjes aan te krijgen. Stop ze ook niet in een kinderwagen (of in een tas, tenzij dit moet). Het is een hond, het heeft 4 poten en kan prima lopen. Het is ook verstandig om hem van puppy af aan bij iedereen in de handen te leggen en hem aan zo veel mogelijk mensen te laten wennen, zo krijg je geen beestje wat bang en kefferig is!

Straf ze rustig af als ze iets verkeerd doen, ook chihuahua’s moeten van hun fouten leren. Het is lastig om bij een schattig beestje op je strepen te staan, maar zo krijg je later de leukste hond!

Zijn jij en Bailey actief op social media? Zo ja, welk account?
Yes! Bailey heeft zijn eigen Instagram account: @LittleLoveBailey. Hier plaatsen we zijn leukste foto’s en video’s, dus volg hem gerust!

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?
Mail dan naar chihuahua@hondenbaasjes.nl o.v.v. “interview”.