Een angstige chihuahua? Wat moet je doen?

angstige chihuahua

Soms zijn honden de moedigste dieren ooit, maar soms zijn het de grootste angsthazen die je kunt bedenken. Het is best normaal dat een hond bang is voor de stofzuiger. Het geluid doet waarschijnlijk pijn aan zijn oren die gevoeliger zijn dan die van ons. Het is echter niet normaal als je hond je vrienden niet durft te begroeten of niet door een plas water durft te lopen. Heb je zelf een angstige chihuahua? Lees dan verder.

Niet dwingen
Zijn er veel mensen bij je in huis en gaat je hond net zo stil zitten als het meubilair in zijn mand of bench? Dan heeft roepen “kom hier lieverd…” echt geen zin. Je hond dwingen om uit zijn bench te komen, kan zelfs verkeerd uitpakken. Je hond is op dat moment namelijk heel bang en is niet gewend aan zoveel mensen. Dwing je hond niet om uit zijn mand of bench te komen. Probeer hem te lokken met wat lekkers. Maar vergeet niet, vertrouwen opbouwen kost tijd.

Voorkom troosten en boos worden
Wat je zeker niet moet doen is e hond oppakken en troosten. Hiermee stimuleer je juist zijn angstige gedrag en blijft hij bang. Word ook niet te snel boos en ga zeker niet schelden als je hond voor de zoveelste keer met een boogje om de plas water heenloopt. Op die manier wordt de angst nog groter.

Angst overwinnen
Begrijp dat je hond zich angstig voelt door een bepaalde situatie! Helaas kun je hem niet vertellen dat het plasje water geen pijn doet en die mensen in huis niet eng zijn. Wat moet je dan wel doen? Allereerst heb je enorm veel geduld nodig. En zal je hond zelf moeten ontdekken of iets eng is. Start eens met twee mensen in huis in plaats van tien tegelijk. Geef je hond ook de mogelijkheid om zichzelf weer terug te trekken als hij het eng vindt. Zet de bench of mand in de woonkamer zodat hij er wel bij is, maar tegelijk in zijn eigen territorium.

Met veel tijd en moeite kun je je hond leren niet meer angstig te zijn. Reageer positief of negeer hem zelfs als hij zijn angsten probeert te overwinnen. Laat je hond de wereld in zijn eigen tempo ontdekken. Zorg ervoor dat er ook niets griezeligs kan gebeuren en begin anders weer opnieuw met vertrouwen opbouwen.

Is jouw hond bang om alleen thuis te blijven? Dan kan muziek helpen bij verlatingsangst.