Alles over vaccinatie van je chihuahua

header vaccinatie chihuahua

Wij willen onze chihuahua’s graag zo gezond mogelijk houden. Vaccinatie kan hierbij helpen. Maar wanneer moet je chihuahua gevaccineerd worden? En welke vaccinaties moet hij krijgen om gezond te blijven? En wat is de titerbepaling? 

Pups
Jonge pups zijn zeer gevoelig voor infecties en virussen. In de eerste weken kunnen infecties en virussen voor een pup zelfs fataal zijn. Honden krijgen daarom hun eerste vaccinatie als ze 6 weken oud zijn. De eerste vaccinatie beschermt je hond tegen ziektes die door het parvo- en hondenziekte virus wordt veroorzaakt. Na de eerste vaccinatie worden de pups nog twee keer ingeënt als ze 9 en 12 weken oud zijn. Als je pup zijn laatste vaccinatie op 12 weken heeft gehad dan is hij langdurig beschermd tegen alle virale ziektes.

Gesponsord

Naast deze standaard vaccinaties zijn er ook nog vaccinaties tegen hondsdolheid en kennelhoest. De vaccinatie van kennelhoest behoort niet tot de standaard vaccinaties omdat het niet beschermt tegen alle bacteriën en virussen die kennelhoest veroorzaken. De vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. Voor de meeste landen geldt dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek moet zijn toegediend.

Kosten
De kosten voor een vaccinatie kunnen bij honden flink verschillen. Zo variëren de kosten door het type vaccin dat gebruikt wordt, maar ook door het aantal keer dat je jouw chihuahua laat inenten.

Vaccin Kosten
Puppy 6 weken, 1e inenting € 45,- tot € 60,-
Puppy 9 weken, 2e inenting € 35,- tot € 45,-
Puppy 12 weken, 3e inenting € 45,- tot € 60,-
Hondsdolheid € 10,- tot € 49,-
Kennelhoest, neusdruppel €17,- tot € 45,-


Chihuahua vanaf 1 jaar
Het aantal keer dat je chihuahua een vaccin krijgt en de grote prijsverschillen zorgen ervoor dat vaccineren best prijzig is. Niet alle vaccinaties hoeven ieder jaar herhaald te worden. De antistoffen van sommige vaccins blijven namelijk langer in het lichaam aanwezig dan die van andere vaccins. Sommige vaccins blijven zelfs 3 to 5 jaar geldig.

Tot een aantal jaar geleden werd aangeraden jaarlijks een grote cocktail te halen. Inmiddels is het advies bijgesteld naar jaarlijks tot driejaarlijks. Wil je zeker weten of je chihuahua een bepaalde vaccinatie nodig heeft, dan kun je een titerbepaling laten doen. Dit is een test waarmee bepaald wordt of je chihuahua een inenting nodig heeft. En zo ja, welke. De kosten voor een titerbepaling kunnen uiteenlopen van €35,- tot €75,-.

Voor Weil en kennelhoest (bordetella) geldt die termijn van 3 jaar niet. De Weil-vaccinatie is ongeveer een half jaar werkzaam, dus als je chihuahua tegen Weil wilt laten vaccineren moet je dit minimaal 1 keer per jaar doen. Het liefst doe je dit in het voorjaar.

Vraag altijd het advies van je dierenarts. Hij kent de gezondheidstoestand van je chihuahua en weet wat het beste voor hem is.

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Gesponsord