Acupunctuur voor honden

Acupunctuur

Als onze chihuahua ziek is, gaan we naar de dierenarts. Maar steeds meer weten hondenbaasjes ook de weg naar andere vormen van geneeskunde te vinden, bijvoorbeeld acupunctuur. En dat is niet zo vreemd want al in de 18e eeuw werd acupunctuur met succes bij honden toegepast.

Wat doet acupunctuur?
Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt er via onzichtbare banen energie door het lichaam. Deze energieën zijn Yin en Yang. Deze tegengestelde krachten lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Als dat gebeurt, dan treden er klachten of ziektebeelden op. Door middel van het plaatsen van naaldjes probeert men de balans te herstellen waardoor de klachten verdwijnen of verminderen. Klinkt vaag? Inmiddels laten steeds meer wetenschappelijke onderzoeken zien dat de werking ervan voor bepaalde aandoeningen bijzonder effectief is.

Wanneer acupunctuur?
Acupunctuur kan worden ingezet als losse behandeling of als aanvulling op behandeling van de dierenarts. Acupunctuur wordt bij honden o.a. met succes ingezet bij:

• Hernia
• Artrose
• Klachten van spieren en gewrichten
• Huidproblemen
• Neurologische uitvalverschijnselen (verlamming)

Shanghai

Jin Rishan, acupuncturist in de Shanghai Clinic of Traditional Chinese Medicine, ziet het aantal huisdieren in zijn kliniek toenemen. Inmiddels behandelt de kliniek meer dan 20 huisdieren per dag. “Veel honden lijden aan klachten van rug of wervels die maar moeilijk te behandelen zijn en die ervoor zorgen dat ze uiteindelijk steeds moeilijker kunnen lopen. In deze gevallen is acupunctuur vaak effectiever dan moderne geneeskunde.”

Acupunctuur

Bron: @AFP

Nederland
Ook in Nederland kunnen honden worden behandeld door een speciaal voor dierenacupunctuur opgeleide acupuncturisten. Sommige verzekeringen, bijvoorbeeld Ohra vergoeden (een deel) van de kosten.