5 Weetjes over een hondenlichaam

Hondenlichaam

Honden en mensen; we zijn de beste maatjes, maar qua uiterlijk lijken we helemaal niet op elkaar. Een hond heeft verschillende lichaamsdelen die wij als mens niet hebben. Zo hebben honden superzaad en altijd zweetvoeten…

Natte neus

Honden hebben altijd een natte neus. Diverse hondenliefhebbers beweren dat de natte neus iets zegt over de gezondheid van je hond. Dit is echter een fabeltje aldus Dr. Richards. Zij legt de natte neus als volgt uit: “de neus wordt extra nat zodat een hond een geur beter in zich op kan nemen; kleine kliertjes scheiden dan extra vocht af.” Op warme zomerdagen heeft je hond snel een droge neus, waardoor hij vaker zijn neus likt om de kliertjes te activeren.

Derde ooglid

Het derde ooglid komt niet alleen bij honden, maar ook bij reptielen, kippen en ijsberen voor. Het derde ooglid fungeert als een soort ruitenwisser voor het oog. Daarnaast beschermt het ooglid het oog tegen infecties en beschadigingen.

Zweetvoeten

Wij moeten er niet aan denken, maar onze honden hebben altijd zweetvoeten. Honden zweten niet via hun huid zoals mensen, maar via hun mond en poten.

Superzaad en – eitjes

Honden zijn niet monogaam en doen het plat gezegd met iedereen. Teefjes produceren meerdere eitjes die na rijping tot wel zeven dagen ontvankelijk kunnen zijn voor bevruchting. Een hond krijgt daarom zelden maar één pup. Daarnaast heeft een reu sperma dat tot wel acht dagen in leven kan blijven. Paart een teefje in haar vruchtbaarheidsperiode met meerdere reuen dan kunnen de puppy’s daadwerkelijk van meerdere vaders zijn.

(Flap-)oren

De oren van een hond lijken niet op de oren van mensen. Honden hebben 18 spieren om hun oren op verschillende manieren te bewegen, terwijl mensen maar twee spieren in hun oren hebben. Deze 18 spieren hebben diverse voordelen. Honden kunnen veel meer geluiden opvangen en specifiek bepalen uit welke richting het geluid komt. Ze gebruiken hun oren ook als communicatiemiddel. De oorspieren zorgen ervoor dat ze van voren naar achter en van boven naar beneden kunnen bewegen waardoor de hond signalen af kan geven met zijn oren.

De oren kunnen ook voor de nodige ontspanning zorgen bij de hond. Het masseren van de oren werkt ontspannend voor de huid, bindweefsel, hoofd, nek en zelfs organen. Masseer de oren van je hond regelmatig, hij zal je dankbaar zijn!