5 feiten en fabels over hondenjasjes

hondenjasjes

Hondenjasjes en -sweaters, er zijn al heel wat discussies over gevoerd. Een hondenjasje is schattig, maar hebben honden ook echt een jas of sweater nodig in de winter? Wij houden 5 feitjes tegen het licht.

Als de eerste sneeuw is gevallen, duiken wij met alle liefde onze dikke winterjas in. Hebben honden dan ook een winterjas nodig? Hondenmode is heel populair! De sweaters, hoodies en jasjes zijn er in de meest fantastische designs en lijken niet aan te slepen. Toch is er ook veel discussie over dit onderwerp, omdat honden toch geen jasjes horen te dragen.

Feit of fabel

1. Alle honden moeten een jas dragen om hen te beschermen tegen de kou.
Fabel en feit! Niet alle honden hebben een jas of een trui nodig om ze warm te houden, maar kortharige rassen, oudere honden of puppy’s kunnen wel profiteren van de extra warmte. Kies hondenkleding die de nek en buik voldoende afdekt, maar die de staart wel vrij laat. Onze favoriet van het moment:

Hondenjasje chihuahuashop

Chihuahua jasje van de Chihuahuashop
€ 28,99

2. Alle honden kunnen wennen aan het dragen van een jas.
Fabel! Sommige honden voelen zich heel ongemakkelijk bij het dragen van kleding. De belangrijkste les is: dwing je hond nooit om kleding te dragen, zelfs niet bij koudere temperaturen. Je kunt van tevoren al eens proberen om je hond een jasje aan te doen. Blijft hij minutenlang stokstijf staan dan is het jasje echt geen goed idee!

3. Als het op een trui lijkt en als een trui fungeert, zal het mijn hond warm houden.
Fabel, dit is absoluut niet waar! Een trui kan bij sneeuw en regen nat worden en dan houdt de trui je hond niet warm maar raakt hij juist snel onderkoeld.

4. Grote honden hoeven geen winterjas of trui te dragen.
Fabel! Sommige honden hebben een lange vacht en kunnen zichzelf goed warm houden tijdens winterse omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de Siberische Husky. Toch zijn er ook rassen, zoals de Greyhound die een gevoelig zijn voor het koudere weer. Een jasje voor de warmte is dan geen overbodige luxe.

5. Je moet je hond dik inpakken om hem of haar warm te houden.
Fabel! Een dik ingepakte hond kan zich niet bewegen! Let altijd op de bewegingsvrijheid van je hond. Een jas moet dus warm zijn, maar niet te strak zitten. Zorg dat het klittenband, de knopen of de rits niet vast komen te zitten in de vacht van je hond, zo voorkom je wrijving en irritatie.

Een hondenjasje of trui is alleen leuk als je hond zich er prettig in voelt!